تولید کننده داروهای گیاهی، پروبیوتیک ها ، افزودنی های تخصصی خوراک و کنسانتره

مایکوتوکسین ها

مایکوتوکسین ها ممانعت کننده رشد و نمو اولیه در طیور:

هنگامی که جوجه متولد می شود دستگاه گوارش آن و همچنین سیستم ایمنی هنوز به تکامل لازم نرسیده است. تکامل به موقع دستگاه گوارش و سیستم ایمنی ذاتی و اکتسابی در همان روزهای ابتدایی زندگی پرنده بسیار ضروری است. در پرندگان بر خلاف پستانداران که فاقد سیستم لنفاوی به شکل غدد لنفاوی هستند، دستگاه گوارش مهمترین عضو موثر در ایمنی است و نه تنها ارگان مهمی در هضم و جذب مواد مغذی موجود در جیره در پرنده و رشد آن می باشد بلکه در محافظت از پرنده در برابر باکتری های پاتوژن و بیماری زا نیز بسیار اهمیت دارد. مایکوتوکسین ها بلاک کننده رشد و نمو اولیه در طیور هستند. شرط اساسی در هنگام هچ جوجه ها این است که آنها از تخم مرغ های تمیز در محیط تمیز متولد شوند. هرگونه نقصان در مورد این مسئله موجب به تاخیر افتادن رشد و تکثیر باکتری های همزیست و مفید دستگاه گوارش پرندگان و متعاقب آن رشد و تکثیر باکتری های پاتوژن و بیماری زا خواهد شد.

میزان تاثیر منفی مایکوتوکسین ها در جیره طیور بستگی به میزان آلودگی و طول دوره مواجهه پرنده با مایکوتوکسین دارد. علائمی همچون تضعیف سیستم ایمنی، کاهش تولید و بیماری های گوارشی به دنبال حضور مایکوتوکسین ها در اقلام غذایی جیره طیور دیده می شود. مهمترین مایکوتوکسین ها در طیور عبارتند از آفلاتوکسین ها، ارگوت آلکالئید ها، فومینیسین، اکراتوکسین، تریکوتسن های تیپ 1 و 2 و زیرالنون.

در آنالیز بیش از 1740 نمونه از اقلام جیره طیور تنوع بسیار زیادی در میزان آلودگی ذرت و گندم دیده شد. علاوه بر آفلاتوکسین ها به عنوان یکی از مهمترین مایکوتوکسین های آلوده کننده جیره ، انواع دیگری از مایکوتوکسین ها نیز به عنوان خطر جدی محسوب می گردند. به عنوان مثال در سال 2015 در اروپا 61/3% از نمونه های تست شده بیش از 300ppm آلودگی با سم تریکوتسن داشتند. این مایکوتوکسین در طیور بسیار سمی می باشد و می تواند میزان دریافت غذا و وزن بدن را متاثر کند.

زیرالنون مایکوتوکسین دیگری بود که در 41% نمونه ها به میزان بالاتر از 50ppm یافت شد. این مایکوتوکسین قادر است میزان باروری و هچ را تحت تاثیر قرار دهد. اما نکته قابل توجه آلودگی همزمان با چند مایکوتوکسین در جیره طیور بود که زنگ خطری جدی برای پرورش دهندگان این صنعت به شمار می رود.

همانطور که پیش تر نیز اشاره شد تکامل اولیه دستگاه گوارش در پرندگان شامل رشد هر چه سریع تر ساختار های آن می باشد. بنابراین هر چه که پرنده زودتر قادر به دریافت و مصرف غذا باشد توسعه ی دستگاه گوارش نیز سریع تر اتفاق می افتد. دستگاه گوارش به عنوان اولین سد در ممانعت از ورود باکتری های مضر به بدن عمل می کند. به همین دلیل پرزهای روده موسین ترشح می کنند که به عنوان یک سد دیگر در برابر بسیاری از باکتری هایی که در لومن روده در حال حرکت هستند، عمل می کند. دقیقا در همین زمان پرنده نیازمند پردرآوری است تا با پوشانیدن سطح بدن، دمای بدن پرنده را تامین نماید. بنابراین هم توسعه ساختار روده و ترشح موسین و هم تشکیل ساختار پرها نیازمند میزان بالایی پروتئین می باشد که باید از غذای دریافتی پرنده هضم و جذب شود. پروتئین ماده اصلی تمام فعالیت های بدن و ضروری برای تکامل و توسعه بسیاری از ارگان هاست بنابراین هر عاملی که موجب اثر سوء بر سنتز پروتئین در بدن شود پرنده را در مسیر بسیاری از عوامل ایجادکننده استرس مانند اختلال در تنظیم حرارت بدن، بیماری های گوارشی و همین طور تضعیف ایمنی قرار خواهد داد. در تحقیقات متعدد ثابت شده است آلودگی با مایکوتوکسین ها حتی در مقادیر بسیار پایین نیز موجب تضعیف سیستم ایمنی و اختلال در سنتز پروتئین ها می شود. بنابراین همواره توجه به ریسک آلودگی با مایکوتوکسین ها و چگونگی مدیریت آنها در پرندگان با دوره تولید طولانی مانند مرغ های تخمگذار و مادر و به خصوص در روزهای ابتدایی زندگی پرندگان که زمانی بسیار حساس در سنتز پروتئین برای رشد و تکامل دستگاه گوارش و به تبع آن تکامل سیستم ایمنی می باشد ضروری است.

منبع: All about Feed