سگ و گربه ها نسبت به بسیاری از بیماری های ویروسی و باکتریایی حساس هستند و این بیماری ها می توانند سلامت آنها را به شدت تحت تاثیر قرار دهند یا حتی منجر به مرگ آنها شوند.
واکسن ها از سگ و گربه ها در برابر این بیماری های خطرناک و مسری محافظت می کنند. بنابراین توجه به واکسیناسیون سگ و گربه ها امری ضروری می باشد.
برای اطلاعات بیشتر در مورد واکسیناسیون سگ ها اینجا کلیک کنید.
برای اطلاعات بیشتر در مورد واکسیناسیون گربه ها اینجا کلیک کنید.
در صورتی که سگ یا گربه شما مبتلا به بیماری ای شود که قبلا علیه آن واکسینه شده بوده، به معنی شکست در واکسیناسیون می باشد. اغلب اوقات علت شکست واکسیناسیون این است که سیستم ایمنی سگ یا گربه نتوانسته است آنتی بادی کافی در پاسخ به واکسن ایجاد کند. گاهی هم شکست واکسیناسیون مربوط به خود واکسن است.
چه عواملی می توانند منجر به شکست واکسیناسیون شوند؟
کیفیت واکسن
واکسن های معتبر و تایید شده فطعا هنگام تولید در کارخانه کارایی کافی دارند اما هنگام انتقال آنها عوامل مختلفی از قبیل عدم رعایت زنجیره سرما و گرم شدن واکسن می تواند آنها را غیر فعال کند. بنابراین رعایت زنجیره سرما در حین نقل و انتقال واکسن در حفظ کارایی و کیفیت آن تاثیر زیادی دارد. هم چنین قرار گرفتن واکسن در معرض نور فرابنفش و یا گذشتن زمان طولانی از تولید آن و … هم می توانند کیفیت واکسن را تحت تاثیر قرار دهند. البته شکست واکسیناسیون در اثر استفاده از واکسن غیر کارآمد امری نادر است؛ زیرا اغلب واکسن های مورد استفاده کیفیت و کارایی کافی دارند.
ایمنی زایی واکسن و تیتر آنتی بادی
علی رغم اینکه واکسیناسیون نقش خیلی مهمی در حفاظت از سگ و گربه ها در برابر بیماری ها دارد اما هیچ وقت ایمنی صد در صدی ایجاد نمی کند. هم چنین قدرت واکسن های مختلف در ایجاد ایمنی و آنتی بادی با یکدیگر متفاوت است.
بیمار بودن سگ و گربه هنگام واکسیناسیون
گاهی به دلیل استرس، سوء تغذیه، بیماری های مربوط به مغز استخوان، بیماری های عفونی و … ایمنی سگ و گربه ها هنگام واکسیناسیون ضعیف بوده و در نتیجه به مقدار کافی آنتی بادی و ایمنی در اثر واکسن تولید نمی شود که منجر به شکست واکسیناسیون می شود.
تداخل واکسن با آنتی بادی های مادری
سگ و گربه ها از طریق جفت و اولین شیر خود (آغوز) مقداری آنتی بادی علیه بیماری های مختلف، که خود با آن مواجه شده اند یا واکسن آن را دریافت کرده اند، به نوزادان خود منتقل می کنند. اگر توله سگ ها یا بچه گربه ها در سنین خیلی پایین که هنوز مقدار آنتی بادی های مادری در خون آنها زیاد است، واکسینه شوند، این آنتی بادی های مادری با واکسن تداخل ایجاد کرده و اثر آن را خنثی می کنند. بنابراین واکسیناسیون باید در سن مناسب که میزان این آنتی بادی ها هم کم می شود، انجام بگیرد.
سویه های مختلف ویروس یا باکتری
ویروس ها و باکتری های بیماریزا سویه های مختلفی دارند. واکسن تنها از یک سویه تهیه شده و ممکن است علیه سویه های دیگر ایمنی کافی ایجاد نکند و سبب شکست واکسیناسیون در صورت عفونت با این سویه ها شود.
زمان بین دو دوز واکسن
معمولا زمان بین دو دوز واکسن سگ و گربه بین 2 تا 4 هفته است. اگر تکرار واکسیناسیون زودتر از این بازه اتفاق بیفتد، باعث تداخل واکسن ها می شود و اگر از این بازه بیشتر طول بکشد، ایمنی ایجاد شده در اثر دوز قبلی واکسن تقویت نمی شود و در مجموع ایمنی خوبی از واکسیناسیون حاصل نمی شود.
مواجهه سریع یا مقادیر خیلی زیاد عوامل عفونی
معمولا چند روز طول می کشد تا واکسن ها ایمنی کافی ایجاد کنند. اگر مواجهه با عوامل عفونی قبل از اینکه آنتی بادی ها به مقدار کافی تولید شوند، اتفاق بیفتد، سگ یا گربه شما علی رغم انجام واکسیناسیون، بیمار می شود. هم چنین اگر سگ یا گربه در معرض مقدار خیلی زیاد ویروس یا باکتری، به خصوص در محیط های شلوغ و غیر بهداشتی، باشد نیز شکست واکسیناسیون می تواند اتفاق بیفتد.
نژاد و ژنتیک
بعضی نژاد های خاص سگ یا گربه به برخی ویروس ها حساس می باشند. در این صورت علی رغم واکسیناسیون صحیح و مناسب باز هم عفونت با این ویروس های خاص و بیماری در برخی از آنها اتفاق می افتد.
برای پاسخ بهتر و جلوگیری از شکست واکسیناسیون چه کار کنیم؟
اقدام اصلی برای جلوگیری از شکست واکسیناسیون، تقویت ایمنی سگ و گربه است تا بتواند پاسخ خوب و کافی به واکسن بدهد و به مقدار کافی آنتی بادی برای مقابله با بیماری تولید کند.
یکی از روش های تقویت ایمنی در حیوانات خانگی استفاده از داروی کاملا طبیعی ایمونوپروپوفیت می باشد. این محصول حاوی عصاره پروپولیس، شیرین بیان و اکیناسه است. مواد موثره موجود در ترکیبات این محصول منجر به تقویت ایمنی سلولی و همورال، افزایش تعداد گلبول های سفید و افزایش تولید آنتی بادی می شوند؛ در نتیجه منجر به پاسخ بهتر به واکسیناسیون می شود و مقاومت سگ و گربه ها به بیماری ها را هم افزایش می دهد.