پنلوکوپنی گربه
پن لوکوپنی گربه ها (Feline Panleukopenia) که به عنوان دیستمپر گربهسانان نیز شناخته میشود، یک بیماری ویروسی بسیار جدی و مسری است که توسط پاروویروس گربهسانان (Feline Panleukopenia Virus یا FPV) ایجاد میشود. این ویروس با ساختار مقاوم خود میتواند تا یک سال در شرایط مناسب زنده بماند و در برابر بسیاری از ضدعفونیکننده ها مقاوم است.نشانههای اصلی بالینی عفونت FPV شامل تب، افسردگی، بیاشتهایی، استفراغ، اسهال و مرگ ناگهانی است. برخی از گربههای مبتلا به FPV فقط دچار استفراغ بدون اسهال میشوند. در معاینه فیزیکی، ممکن است کمآبی بدن، درد شکمی، ضخیم شدن روده کوچک و بزرگ شدن غدد لنفاوی مشاهده شود.
علائم بیماری پنلوکوپنی در گربه
علائم پنلوکوپنی در گربهها معمولاً به صورت شدید و ناگهانی ظاهر میشود و شامل موارد زیر می شود:
- تب بالا و بیحالی
- کاهش یا از دست دادن اشتها
- استفراغ
- اسهال
گربههای مبتلا اغلب دچار اسهال میشوند که گاهی میتواند خونی باشد. کم آبی بدن گربه نیز به دلیل از دست دادن مایعات از طریق استفراغ و اسهال به وجود می آید و میتواند به سرعت وضعیت حیوان را بدتر کند. علائم دیگر شامل این موارد است:
- کاهش وزن
- زبری و خشن شدن پوشش مو
- تمایل به مخفی شدن
- علائم عصبی (مثل عدم تعادل و هماهنگی)
پاروویروس گربهسانان به سلولهای در حال تقسیم بدن حمله میکند و بر روی بافتهای روده، مغز استخوان و سیستم ایمنی تاثیر میگذارد. با حمله به مغز استخوان و تخریب سلولهای سفید خون (WBC)، سیستم ایمنی گربه را به شدت ضعیف میکند و او را در برابر عفونتهای دیگر آسیبپذیر میسازد. با توجه به کاهش شدید WBC، سیستم ایمنی بدن گربهها به شدت ضعیف میشود و او را در برابر عفونت های دیگر آسیب پذیرتر میکند. این بیماری می تواند تمام گونه های گربه سان ها را مبتلا کند. پنلوکوپنی گربهای بیشتر در بچه گربههای کمتر از یک سال و گربههای دارای سیستم ایمنی ضعیف رخ میدهد، اما ممکن است در گربههای واکسینهنشده یا آنهایی که واکسیناسیون بهدرستی انجام نشده است، در هر سنی نیز بروز کند.
انتقال پنلوکوپنی گربه
گربه بیمار مقادیر زیادی از ویروس را در ترشحات بدنی از جمله بزاق، مخاط، استفراغ، ادرار و مدفوع منتشر میکند و حتی بعد از بهبود بالینی ممکن است تا ۶ هفته ناقل بیماری باشد و ویروس را انتقال دهد. ویروس ممکن است از طریق اشیا و وسایل حیوان، غذاها، مو، حشرات یا انسان به حیوان سالم انتقال یابد.
پیشگیری پنلوکوپنی گربه
به دلیل شدت عفونت و سرعت گسترش این ویروس، نیازمند اقدامات پیشگیرانه جدی، از جمله واکسیناسیون منظم ودرمان سریع است.
واکسینه کردن گربه ها در جوانی بهترین راه پیشگیری از پنلوکوپنی است که میتواند در عرض چند ساعت تا چند روز ایمنی ایجاد کند. واکسن پنلوکوپنی باید از سن ۶ تا ۸ هفتگی آغاز شود و بهطور منظم هر سه تا چهار هفته تا ۱۶ هفتگی تقویت گردد. پس از آن، واکسیناسیون سالانه یا هر سه سال یکبار توصیه میشود تا ایمنی لازم حفظ شود. شستن مکرر دستها و تمیز نگه داشتن محیط نیز به جلوگیری از عفونت ویروس پنلکوپنی کمک میکند. بدون تمیز کردن و ضدعفونی کردن مناسب، بیماری میتواند به سرعت گسترش یابد. از آنجایی که پنلوکوپنی یک ویروس مقاوم است، در برابر برخی از ضدعفونی کنندههای معمولی مقاومت میکند. بنابراین مهم است که یک پروتکل بهداشتی منظم داشته باشید که شامل محصولات و فرآیندهایی باشد که این ویروس را میکشند. به نکات زیر توجه کنید:
- شستن مرتب دستها مهمترین ابزار پیشگیری از بیماری در یک پناهگاه است. دستکشهای لاتکس یکبار مصرف (تعویض بین حیوانات) و شستن کامل دستها در صورت کثیف بودنشان از عناصر کلیدی بهداشت دست هستند.
- نظافت و مراقبت از بچه گربهها و مادران سالم انجام شود.
- یک پروتکل بهداشتی مکتوب را برای تمیز کردن و ضدعفونی کردن منظم کل خانه دنبال کنید.
- برای استفاده منظم، ضدعفونی کنندهای را انتخاب کنید که در برابر پنلوکوپنی موثر باشد. چندین گزینه رایج وجود دارند که شامل سفید کنندهها مثل پراکسی مونوسولفات پتاسیم (وایتکس) و پراکسید هیدروژن.
- بسیاری از محصولات آمونیوم چهارتایی که معمولاً در پناهگاهها استفاده میشوند، به عنوان پارووسیدال( Parvocidal) برچسب گذاری شدهاند اما مطالعات متعدد در چندین سال گذشته ثابت کردهاند که آنها به طور قابل اعتمادی مؤثر نیستند.
- لباسها، ملافهها، حولهها و غیره را در آب داغ، یک ماده شوینده با کیفیت و سفیدکننده بشویید. وسایلی که به شدت کثیف هستند باید دور ریخته شوند.
تشخیص پنلوکوپنی در گربه
تشخیص پنلکوپنی به تنهایی از روی علائم برای دامپزشک سخت است زیرا علائم مرتبط با این بیماری مشابه انواع دیگر بیماریهای رایج در گربه ها از جمله پانکراتیت (pancreatitis)، ویروس نقص ایمنی گربهسانان (FIV) و ویروس لوسمی گربهسانان (FeLV) هستند. علاوه بر این، برخی از گربههای آلوده میتوانند علائم مربوط به مشکلات گوارشی یا حتی مسمومیت را نشان دهند زیرا ویروس میتواند به سلولهای روده آسیب برساند.
گربههایی که علائم را نشان میدهند باید فوراً به دامپزشک برده شوند تا از هرگونه بیماری احتمالی دیگر جلوگیری شود. دامپزشک میتواند بر اساس سابقه پزشکی و وضعیت واکسیناسیون گربه همراه با شمارش گلبول های خون،برای تشخیص کاهش WBC، پنلکوپنی را تشخیص دهد. دامپزشک ممکن است آزمایش مدفوع و تست الایزا را نیز امتحان کند. با این حال، آزمایش مدفوع میتواند نتایج نادرستی در گربههایی که اخیراً واکسینه شدهاند ارائه دهد.
درمان بیماری پنلوکوپنی گربه
درمان پنلوکوپنی گربهها به دلیل عدم وجود دارویی که بتواند ویروس را از بین ببرد، بیشتر حمایتی است و بر مدیریت علائم و جلوگیری از عفونتهای ثانویه تمرکز دارد و بدون آنها تا 90 درصد از گربههای مبتلا به پنلکوپنی میمیرند. هرچه زودتر گربه شما مراقبتهای حمایتی را دریافت کند، بدن او برای مبارزه با بیماری قویتر خواهد بود. اولین اقدام، مایعدرمانی است تا از کمآبی شدید بدن گربه جلوگیری شود. برای پیشگیری از عفونتهای باکتریایی ثانویه، آنتیبیوتیکها تجویز میشوند و در موارد شدید، تزریق خون یا پلاسمای خون نیز ممکن است مورد نیاز باشد. همچنین، تغذیه حمایتی و مراقبتهای پرستاری دقیق از اهمیت بالایی برخوردار است تا گربه بتواند انرژی کافی برای مقابله با بیماری را پیدا کند. محیطی آرام و پاکیزه همراه با جداسازی گربه بیمار از سایر حیوانات، نقش مهمی در بهبود سریعتر و جلوگیری از انتقال بیماری ایفا میکند.
درمان دارویی پنلوکوپنی
همانطور که گفته شد هیچ گونه درمان دارویی برای درمان ویروس وجود ندارد و بهترین گزینه پیشگیری از ابتلا به بیماریست. یکی از مهمترین عوامل مستعد کننده گربه برای ابتلا به پن لوکوپنی، ضعف سیستم ایمنی است. برای تقویت سیستم ایمنی گربه های مبتلا و جلوگیری از انتشار بیماری به سایر گربه ها، می توان از داروی کاملا طبیعی ایمونوپروپوفیت استفاده نمود. این محصول حاوی عصاره های اکیناسه (سرخارگل)، شیرین بیان و پروپولیس (بره موم) است که باعث تقویت ایمنی سلولی و همورال بدن می شود. برای اطلاع بیشتر از نحوه تاثیر ایمونوپروپوفیت بر سیستم ایمنی گربه اینجا را بخوانید.
برای اطلاعات بیشتر محصول ایمونوپروپوفیت اینجا کلیک کنید.
برای خرید محصول ایمونوپروپوفیت اینجا کلیک کنید.