صنعت آبزی پروری یکی از منابع رو به رشد تامین غذای انسان می باشد. افزایش تولید محصول آبزی با کیفیت مطلوب پروتئینی همگام با افزایش نیاز به تامین خوراک سالم آبزیان می باشد.
استفاده بهینه از مواد مغذی باعث بهبود نرخ رشد و افزایش پتانسیل تولید آبزیان می شود. پودر ماهی به دلیل مقدار زیاد پروتئین خام، چربی خام، اسیدهای آمینه ضروری و اسیدهای چرب ضروری و خوش خوراکی مطلوب نقش مهمی در ترکیب جیره غذایی آبزیان ایفا میکند. در سالهای اخیر با توجه به کمبود پودر ماهی مدیریت سلامت روده حیاتی ترین عاملی است که برای آبزی پروری پایدار در نظر گرفته می شود.
از طرفی با توجه به محدودیت های استفاده از آنتی بیوتیک های شیمیایی مانند باقیمانده های دارویی، آلودگی آب سیستم پرورشی، ایجاد مقاومت میکروبی و آسیب به محیط زیست، طیف گستردهای از محصولات مانند داروهای گیاهی، پریبیوتیکها، سین بیوتیک ها و اسیدهای آلی یا نمکهای آنها بهعنوان جایگزینی برای آنتیبیوتیکها مطرح هستند و به عنوان محرک رشد و تقویت زنده مانی ماهی و میگو از جایگاه ویژه ای برخوردار می باشند.
اسیدی فایر چیست؟
اسیدهای آلی اسیدهای چرب با زنجیره کوتاه می باشند که از یک یا چند گروه کربوکسیل (-COOH) تشکیل شده اند. اسیدهای آلی در منابع مختلف مانند بافتهای گیاهی و حیوانی (اسید استیک، بوتیریک، مالیک)، طی فرایند تخمیر های باکتریایی یا بصورت طبیعی در روده انسان و حیوانات وجود دارند و براساس خواص فیزیکی و شیمیایی خود طیف فعالیت های گسترده ایی داشته و روی ارگان های مختلف بدن مانند سیستم گوارش، سیستم ایمنی و…تاثیرات بسزایی دارند. افزودن اسیدهای آلی به جیره غذایی در مقادیر مناسب به عنوان اسیدی کننده (اسیدی فایر) در صنعت خوراک دام از جمله آبزی پروری استفاده می شود.
فواید استفاده از اسیدهای آلی در آبزیان
- بهبود عملکرد رشد و ضریب تبدیل
- بهبود عملکرد دستگاه گوارش
- بهبود عملکرد سیستم ایمنی
- افزایش مقاومت در برابر بیماری
- افزایش کیفیت و ماندگاری خوراک
استفاده از اسیدهای آلی در ترکیب غذایی آبزیان علاوه بر بهتر شدن کیفیت خوراک، با بهبود سیستم گوارشی باعث کوتاه شدن طول دوره پرورشی آبزیان می شود. اسیدهای آلی خوشخوراکی و قابلیت هضم خوراک آبزی را افزایش داده و باعث بهبود اشتها و رشد آنها می شود. البته میزان مصرف اسید آلی باید در محدوده معینی باشد تا بهترین بازده و اثربخشی را داشته باشد.
عوامل تاثیرگذار بر عملکرد اسیدهای آلی
- میزان مصرف اسید آلی در خوراک
- مصرف در دوره های مختلف رشد آبزیان
- سایر ترکیبات موجود در خوراک
- عوامل بیرونی مانند کیفیت خوراک، سلامت آبزی، دمای آب، تراکم مناسب و…
افزایش رشد آبزیان
pH روده تحت تاثیر pH ماده غذایی قرار دارد لذا میزان pH خوراک دام بسیار مهم است و روی هضم مواد غذایی تاثیر می گذارد. با تجمع یون های +H میزان pH دستگاه گوارش کاهش میابد، یون های +H باعث تحریک فعال سازی پپسینوژن به پپسین می شود. پپسین، یک آنزیم گوارشی پروتئولیتیک در روده ماهی بوده که برای هضم پروتئین در pH پایین فعال می شود و اثربخشی آن با افزایش pH کاهش می یابد.
با ورود غذا به معده و ترشح اسید معده میزان pH کاهش می یابد. غلظت اسید معده با تخلیه غذا از معده کاهش یافته و با ترشح یون های بی کربنات در ابتدای روده میزان pH افزایش می یابد و این افزایش pH بر فعال شدن پپسین و ترشحات آنزیم های پانکراس اثر گذاشته و باعث کاهش هضم مواد غذایی و عملکرد رشد می شود. از آنجاییکه آنزیم های مختلف در pH های بهینه خود در اوج فعالیت خود می باشند. لذا تعدیل pH دستگاه گوارش بسیار ضروری می باشد.
- تبدیل موثرتر رژیم غذایی به وزن زنده
- تعدیل میکروفلور روده
- حذف میکروارگانیسم های بیماریزا
- کاهش زمان تخلیه مواد غذایی از دستگاه گوارش
- کاهش pH معده و روده و افزایش فعالیت آنزیمهای گوارشی
- بهبود جذب مواد مغذی و مواد معدنی
- افزایش خوش خوراکی غذا و مصرف بیشتر غذا
اسیدهای آلی معمولاً با تشکیل کمپلکس با کاتیون ها مانند کلسیم، فسفر، منیزیم و روی در طول روده منجر به بهبود جذب مواد معدنی شده و در ساخت فلس، کمان آبششی و کیتین میگو تاثیرگذار خواهد بود.
با توجه به اینکه تولید اسید معده در زمان لارو کم است و با بالغ تر شدن ماهی افزایش می یابد لذا تغذیه مناسب در حیوانات جوان، از اهمیت ویژه ای برخوردار است.
متخصصان تغذیه با افزودن اسیدهای آلی و نمک های آنها و تنظیم pH می توانند باعث کاهش 50 درصدی عدم فعالیت آنزیم ها شده و به طور قابل توجهی بر سرعت و دامنه هضم تأثیر می گذارد در جیره غذایی می توانند در بهبود عملکرد رشد و نهایتا افزایش سود در صنعت آبزی پروری منجر شود.
اسیدهای آلی در مرحله اول توسط انتشار غیرفعال از طریق اپیتلیوم روده جذب می شود و انرژی لازم را برای تجدید اپیتلیوم روده و سلامت روده فراهم می کنند.
نقش اسیدهای آلی در تقویت سیستم ایمنی
اسیدهای آلی به صورت کلی از طریق بهبود میکروفلور روده، افزایش تعداد باکتریهای مفید و کاهش تعداد باکتریهای بیماریزا و کاهش pH موجب تقویت سیستم ایمنی در برابر عوامل بیماریزا می شود.
اسیدهای آلی باعث افزایش میزان لیزوزیم سرم، ایمونوگلوبولین می شود که از اجزای ایمنی غیر اختصاصی آبزیان می باشد و باعث افزایش فعالیت بیگانه خواری و مقاومت در برابر عوامل میکروبی مانند ویبریوزیس در میگو و و سایر عوامل بیماری زا می گردد و همینطور به دلیل داشتن خاصیت آنتی اکسیدانی قوی در حذف رادیکال های آزاد موثر می باشند.
بهبود کیفیت و ماندگاری خوراک آبزیان
اسید های آلی در خوراک آبزیان به ماندگاری بیشتر غذا کمک می کند. از همین رو برای مدت بیشتری بدون نگرانی از فساد آن می توان غذا را نگهداری و در طول سال مصرف کرد. خوراک آبزیان به دلیل بالا بودن مقادیر پودر ماهی، پودر گوشت، روغن ماهی و… در تمامی مراحل مانند آماده سازی، حمل و نقل، انبارداری و مصرف مستعد آلودگی با انواع باکتری ها، قارچ ها و ویروس ها هستند. اسیدهای آلی از طریق کاهش pH خوراک، اثرات بازدارنده آن بر رشد میکروارگانیسم ها دارند تمامی این عوامل در نهایت موجب بهبود کیفیت فیزیکی و ماندگاری بیشتر خوراک خواهند شد.
پودر مخلوط در خوراک آبزیان آنتی آمونیوم اکسترا با دارا بودن سه جز اصلی اسید آلی، ترکیبات موثره گیاهی و ترکیبات معدنی در نسبت مناسب است که باعث بهبود هضم و جذب خوراک و در نتیجه افزایش جذب پروتئین و سایر مواد مغذی و کاهش دفع فضولات و آمونیاک می شود.
برای اطلاعات بیشتر محصول آنتی آمونیوم اکسترا اینجا را کلیک کنید.