چگونه سرفه گوساله را درمان کنیم؟
سرفه در گوساله ها یکی از علائم بیماری است که باید توسط دامدار جدی گرفته شود. سلامت گوساله ها برای سود دهی صنعت دامپروری از جمله تولید گوشت و شیر مهم هستند. بیماری های زیادی هستند که ممکن است ریه گوساله را درگیر کنند و او را به سرفه بیندازند برای مثال آنفولانزای گوساله نه تنها منجر به هزینههای بالای درمانی میشود، بلکه پیامدهای بلندمدتی مانند پایین آمدن سود دامدار، تاخیر در زمان شیردهی و کاهش تولید شیر، کاهش باروری و ابتلای مکرر به سایر بیماریها را نیز به دنبال دارد.
عوامل زیر می تواند باعث ایجاد سرفه در گوساله شوند:
- تراکم بالای گله
- عدم تفکیک درست محل زندگی گاو ها و گوساله ها
- تغذیه نامناسب و غیر غنی
- تهویه نامناسب
- بیماری های تنفسی عفونی از قبیل تب حمل و نقل، رینوتراکئیت عفونی گاوی (IBR)، پاراآنفلوآنزا-3 (PI3) و …
بهترین دارو برای عفونت ریه گاو
سیستم دفاعی ضعیف ریه باعث می شود که گاو در برابر بیماری های عفونی ریوی مستعد باشد. سیستم ایمنی دام باید در شرایط مطلوبی باشد تا در دفاع در برابر عوامل پاتوژن یا بیماری زای ریوی مقاوم باشد . استفاده از داروی طبیعی ایمونوپروپوفیت یکی از بهترین راه های پیشگیری و درمان عفونت های ریوی در گوساله می باشد.
از دارو های آنتی بیوتیکی نظیر سفتیوفور و نئومایسین استفاده می شود. استفاده از این دارو ها به صورت بی رویه ممکن است باعث به خطر افتادن سلامتی گاو و ایجاد مقاوت ضد آنتی بیوتیکی می شود. قبل از استفاده از این داروهایی درمان سرفه گاو حتما با دامپزشک مشورت نمایید.
از داروهای زیر برای درمان این بیماری استفاده می شود.
- آنتی بیوتیک ها: اگر عفونت باکتریایی تشخیص داده شود، دامپزشک شما ممکن است برای درمان عفونت آنتی بیوتیک تجویز کند. اما متاسفانه مصرف بی رویه این ترکیبات منجر به ایجاد مقاومت دارویی و کاهش اثربخشی آن ها شده است.
- دارو های ضد ویروسی: اگر علت ویروسی باشد، درمانهای ضد ویروسی پیشنهاد می شوند، هرچند که اغلب دارو های دیگر برای درمان استفاده می شوند.
- دارو های سرکوبکنندههای سرفه: در برخی موارد برای کاهش علائم بیماری، داروهای سرکوبکننده سرفه مانند ایمونواکینامول برای کاهش یافتن تحریک توصیه شوند.
- استفاده از داروهای گیاهی یا طبیعی: استفاده از این ترکیبات مشکلات داروهای شیمیایی را نداشته و ایمنی تر هستند.
سرفه ی گوساله
وقتی گاوها و گوساله های یک گله مبتلا به مشکلات تنفسی از قبیل سختی در نفس کشیدن، خس خس سینه، سرفه و عطسه می شوند می تواند علل زیادی داشته باشد. در اینجا به 10 دلیل که ممکن است دام را دچار سرفه کنند می پردازیم.
- عفونت های ریوی: عفونت های باکتریایی یا ویروسی همچون بیماری های تنفسی گاو (BRD) که اغلب توسط پاتوژن ها یا عوامل بیماری زایی مانند Mannheimia haemolytica، Pasteurella multocida یا Herpesvirus-1 گاوی ایجاد می شوند، می تواند منجر به سرفه شود.
- ذات الریه: یک دلیل شایع از عفونت های تنفسی، ذات الریه در گوساله ها می باشد که می تواند باعث سرفه ی حیوان، تب و مشکلات تنفسی شود.
- گرد و غبار در محیط زندگی: گرد و غباری که می تواند از طریق بستر، غذا یا شرایط بیرونی، سیستم تنفسی را تحریک کرده و منجر به سرفه شود.
- فقدان سیستم تهویه مناسب: عدم وجود جریان هوای کافی در مزرعه ها یا وسابل نقلیه در حمل و نقل می تواند باعث به وجود آمدن آمونیاک، گرد و غبار و عوامل بیماری زای مختلف شود و خطر سرفه و مشکلات تنفسی را به مراتب افزایش دهد.
- آلرژی: درست مانند انسان ها ممکن است به غذای خاص یا عوامل محیطی آلرژی داشته باشند، گوساله ها نیز می توانند به برخی عوامل محیطی مانند یونجه یا خوراک های خاص حساسیت داشته باشند.
- عفونت های انگلی: برای مثال عفونت کرم ریه (Dictyocaulus viviparus) می تواند باعث ایجاد سرفه شود، زیرا لاروها یا نوزاد جانورانی مثل حشرات و دوزیستان از طریق ریه ها مهاجرت می کنند.
- قرار گرفتن در معرض هوای سرد: قرار گرفتن حیوانات در دمای سرد مخصوصا به طور ناگهانی باعث افزایش خطر ابتلا به بیماری های مختلف از جمله عفونت های ریوی می باشد. اگر گوسالهها خیس یا بدون سرپناه کافی باشند، این امر میتواند منجر به ناراحتی تنفسی و سرفه شود.
- استرس حمل و نقل: جابجایی دام ها در مسیر های طولانی و تغییر ناگهانی محیط می تواند به گوساله ها استرس وارد کند که در نتیجه سیستم ایمنی آنها را تضعیف کرده و گاوها و گوسفندان را مستعد ابتلا به عفونت های تنفسی که باعث سرفه می شود، می کنند.
- رینیت یا آبریزش بینی مزمن: التهاب مزمن مجاری بینی به دلیل عفونت های ویروسی یا باکتریایی می تواند منجر به سرفه های مداوم شود.
- قرار گرفتن در معرض سموم: باید مواظب باشیم که از قرار گرفتن حیوانات گله در معرض مواد سمی، مانند بخار حاصل از کود یا خوراک کپک زده جلوگیری کنیم چرا که این امر می تواند باعث تحریک دستگاه تنفسی و منجر به سرفه شود.
سرفه خشک گوساله
کنترل و درمان پنومونی یا سرفه خشک گوساله به مراقبت فراوانی احتیاج دارد. بهداشت محل نگه داری گله و اطمینان از سلامت و تغذیه درست دام اهمیت فراوانی دارد. امروز از دارو های گیاهی که عوارض جانبی ندارند و مقاومت دارویی و ضد میکروبی ایجاد نمی کنند در این زمینه استفاده می شود.
تقویت سیستم ایمنی برای جلوگیری از سرفه گوساله
شما می توانید از داروی گیاهی ایمونوپروپوفیت که از ترکیبات موثره سرخارگل (اکیناسه)، شیرین بیان و پروپولیس تشکیل شده است و دارای اثرات ضد التهابی و ضد ویروسی است، برای تقویت سیستم ایمنی گوساله ها استفاده کنید. این محلول با تقویت سیستم ایمنی باعث اثربخشی بهتر واکسن ها و جلوگیری از ابتلا به عفونت می شود.
پیشگیری و درمان عفونت ریه گاو با داروی گیاهی ایمونواکینامول
گیاه سرخارگل فواید زیادی دارد. این یک گیاه بومی آمریکای شمالی است و از گذشته برای درمان عفونتهای تنفسی، سرماخوردگی مورد استفاده قرار میگرفت.خواص مفید آویشن باغی و تاثیر آن روی دام امروزه برای دامپزشکان به اثبات رسیده است. شرکت ماکیان دام پارس پس از تحقیقات بی وقفه و آزمایش های فراوان از ماده موثره این ترکیبات گیاهی استفاده کرده و آن را به صورت محلول خوراکی تولید کرده است. این گیاه دارویی با ترکیبات تیمول و کارواکرولی که دارد از پخش ویروس در گله دام هایی مثل گاو و گوسفند جلوگیری می کند.