تولید کننده داروهای گیاهی، پروبیوتیک ها ، افزودنی های تخصصی خوراک و کنسانتره

باکتری ای کولای (Escherichia coli) در طیور و مقاومت آنتی بیوتیکی

فهرست مطالب

بیماری ای کولای در طیور

باکتری ای کولای (E.coli) یا اشرشیاکلی از انواع باکتری های بیماری زا در طیور می باشد. بیشتر آنها بی ضرر بوده و جزو فلور طبیعی دستگاه گوارش می باشند و بخش مهمی از دستگاه روده را شامل می شوند و در قسمت های انتهایی روده باریک و روده بزرگ انسان و دام و طیور وجود دارند و باعث ایجاد بیماری اسهال یا بیماری خارج از دستگاه روده می شوند.  

علائم عفونت ای کولای

جوجه های مبتلا به ای کولای بی حال بوده و دور یکدیگر جمع میشوند و تمایلی به خوردن آب و غذا ندارند. این بیماری در طیور باعث تورم مجرای تخم و تورم پرده قلب می شود. باکتری ای کولای موجب بیماری کلی گرانولوما (Coligranulomatosis یا Coli Granuloma) شده که در طیور بالغ بروز می کند و به شکل ضایعات برآمده خوش خیم در کبد، طحال، سکوم، ریه و مغز استخوان دیده می شود و شبیه به جراحات ناشی از سل میباشد. در هنگام تورم کیسه های هوایی با نشانه های سرفه و تنفس صدا دار(پخ پخ)، ضخیم شدن کیسه های هوایی و در موارد شدید با مایعات پنیری شکل در کیسه های هوایی همراه است. این نشانه ها در جوجه های گوشتی اغلب در سنین 3 تا 7 هفتگی رخ داده و احتمال وقوع آن در 5 تا 6 هفتگی به اوج خود میرسد. در عفونت های روده ای اسهال دیده میشود که با افزایش ترشحات مخاطی همراه است. پرندگان مبتلا به عفونت معمولا در مدت 6 ماه بعد از عفونت از بین میروند.

راه های انتقال ای کولای

 راه های انتقال ای کولای شامل :

  1. باکتری می تواند توسط غذای آلوده به دستگاه گوارش منتقل شده و از طریق دیواره روده وارد خون شود.
  2. از مسیر دستگاه تنفس با ورود گرد و غبار آلوده به ذرات مدفوع در بستر وارد شش ها و سپس وارد خون طیور می شود و پرنده را مستعد ابتلا به کولی باسیلوز (Colibacillosis) می نماید.
  3. آلودگی آب آشامیدنی در مواقعی که آب آشامیدنی گله از چاه های کم عمق و یا فاقد جداره مناسب تهیه می گردد به کرات دیده شده است.
  4. انتقال مکانیکی از طریق آلودگی تخم مرغ ها به مدفوع و یا نقص در پوسته تخم مرغ و عدم رعایت بهداشت انکوباتور می تواند موجب بروز تورم مادرزادی بند ناف شود.

تشخیص باکتری اشرشیا کلی

تشخیص باکتری اشرشیاکلی از طریق جداسازی و شناسایی عامل بیماری با نمونه گیری از کیسه زرده و خون قلب صورت می‌گیرد. تشخیص بیماری متکی به جدا کردن و تعیین نوع عامل بیماری است. روش ایمنوفلورسانس (الایزا) یک روش اساسی و مطمئن در تشخیص این بیماری است.

پیشگیری از عفونت ای کولای

برای پیشگیری از عفونت ای کولای، تغذیه مناسب و متعادل از جمله عوامل مهم است. نوع و مقدار پروتئین و منابع تامین کننده آن در مقاومت پرنده موثر است.

ویتامین E: با کاهش مقدار تولید پروستاگلاندین ها باعث تقویت سیستم ایمنی میشود.

ویتامین  C: باعث کاهش واکنش های استرس زا شده و مانع از بیماری شدید تنفسی میشود.

ویتامین A: سبب تقوی ایمنی و حفظ بافت پوششی و مخاطی شده و در نتیجه سدی بسیار قوی ایجاد میکند.

پرندگان با مصرف جیره حاوی سولفات آهن در برابر بیماری مقاومت بیشتری از خود نشان میدهد. ضدعفونی آب آشامیدنی و رعایت بهداشت اصول جوجه کشی و ضد عفونی انکوباتور و محوطه ها در کاهش بروز بیماری موثر است.

ای کلای و پروبیوتیک ها

پروبیوتیک‌ها (Probiotic) به‌عنوان میکروارگانیسم‌های زنده‌ای تعریف می‌شوند که باعث ایجاد بیماری نمی‌شوند و تعادل میکروارگانیسم‌های روده را ارتقا می‌دهند. همچنین به عنوان باکتری‌های فعالی در نظر گرفته می‌شوند که باعث افزایش  تعادل میکروبی سیستم گوارشی پرندگان پرورشی می‌شوند. پروبیوتیک‌ها یا باکتری‌های مفید برای مرغ و سایر گونه‌های پرندگان معمولاً به خوراک طیور یا آب آشامیدنی اضافه می‌شوند تا به حفظ سلامت، عملکرد بهتر بدن و رشد پرندگان کمک کنند. این امر به ویژه در جوجه‌ها که باکتری‌های روده‌ای پایدار در آن‌ها هنوز ایجاد نشده‌اند بسیار مهم است. با افزودن پروبیوتیک‌ها به غذا یا آب، روده با باکتری‌های مفید پر می‌شود و از میزان عوامل بیماری‌زا در پرندگان کاسته می شود. در واقع پروبیوتیک ها با جایگزین شدن در روده از ورود و اتصال پاتوژن ها به مخاط روده جلوگیری می کنند. از طرفی پروبیوتیک ها ترکیباتی تولید می کنند که از رشد پاتوژن ها جلوگیری می کند.

برای اطلاعات بیشتر محصول (پروبیوتیک+پری بیوتیک) سین بیوتیک MLC اینجا کلیک کنید.

برای اطلاعات بیشتر محصول (پروبیوتیک+پری بیوتیک) سین بیوفیت پی اینجا کلیک کنید.

دارو جهت درمان کلی باسیلوز

برای درمان کلی باسیلوز برحسب جواب آزمایش، شدت و شرایط بیماری از آنتی بیوتیک های متعددی مثل فورازولیدن، تتراسایکلین، نئومایسین و داروهای سلفونامیدی استفاده میشود. بعد از کشف آنتی‌بیوتیک‌ها، استفاده نامناسب و بی رویه از آن ها در انسان ها و حیوانات، باعث ایجاد مقاومت ضدمیکروبی (AMR) در باکتری ها از جمله اشرشیاکولی‌ها شده است. سویه‌های بیماری‌زای اشرشیاکولی که بین دام‌ها و صاحبان آن‌ها به وفور در گردش می‌باشند مقاومت زیادی نسبت به آنتی‌بیوتیک‌ها نشان می‌دهند. بر اساس گزارش سازمان بهداشت جهانی (WHO)، اشریشیا کلی تولید کننده سم شیگا (STEC) هر ساله باعث حدود 2.8 میلیون مورد اسهال و 3000 مرگ در سراسر جهان می شود. سازمان غذا و داروی ایالات متحده (FDA) گزارش می دهد که شیوع قبلی ای کولای بیماریزا در ایالات متحده شامل سبزیجات برگدار، جوانه ها، شیر خام و پنیر و گوشت گاو و مرغ خام بوده است. مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری ها (CDC) تخمین می زند که STEC هر ساله باعث حدود 265.000 بیماری، 3.600 بستری شدن در بیمارستان و 30 مرگ در ایالات متحده می شود. 

گسترش مقاومت های ضدمیکروبی علیه سویه های مختلف باکتری ای کلای درمان عفونت های ناشی از آن را بویژه در طیور با چالش مواجه کرده است. از این رو نیاز به استفاده از جایگزین های موثرتر آنتی بیوتیک ها بشدت احساس می شود.

داروی موثر بر  ای کلای

آریوبیوتیک، اولین آنتی بیوتیک گیاهی بر پایه ترکیبات موثره گیاهان که در دو شکل محلول خوراکی و پودر نانوانکپسوله محلول در آب فرموله شده و برای درمان عفونت های باکتریایی گرم مثبت و گرم منفی از جمله ای کولای کاربرد دارد و برعکس آنتی بیوتیک های شیمیایی باقیمانده های مضر در گوشت و تخم مرغ بجای نمی گذارد. این آنتی بیوتیک حاوی ترکیبات فعال مختلف است که هرکدام با طریق مکانیسم های متعددی سبب از بین بردن باکتری ای کلای می شوند و به همین دلیل احتمال ایجاد مقاومت آنتی بیوتیکی در باکتری عملا ممکن نیست.

بیشتر بدانید
مقاومت آنتی بیوتیکی؛ برخی روش های مقابله
عنوان پیشرفته
ساعت مشاوره در روزهای کاری 8:30 تا 10 | 12 تا 13

مشاوره تخصصی آنلاین