انواع کرم در سگها
کرمهای حلقوی یکی از رایجترین انواع کرمهایی هستند که در سگها یافت میشوند و می توانند به طور قابل توجهی بر سلامت توله سگ ها تأثیر بگذارند و در موارد نادر می توانند کشنده باشند. اما خوشبختانه، کرم های حلقوی در سگ ها به راحتی قابل تشخیص بوده و درمان موثر دارند. کرم های حلقوی که به نام نماتدهای آسکارید نیز شناخته می شوند، انگل های رایجی هستند که در داخل روده سگ زندگی می کنند و از غذای نیمه هضم شده تغذیه می کنند.
سگ ها دو گونه مهم از کرم های حلقوی دارند که معمولا سفید یا قهوه ای روشن هستند و می توانند تا چند اینچ طول داشته باشند (شبیه اسپاگتی هستند).
- توکسوکارا کنیس (Toxocara canis) گونه ای است که بیشتر توله ها را مبتلا می کند و می تواند به افراد منتقل شود.
- توکساسکاریس لئونینا (Toxascaris leonine)
علائم آسکاریازیس در سگ ها
بیشتر علائم آسکاریازیس به دلیل تغذیه کرم های گرد از همان مواد مغذی در روده کوچک است که توله سگ به آن نیاز دارد.
علائم می تواند شامل موارد زیر باشد:
- عدم رشد
- وضعیت بد بدن
- موی کدر
- شکم منبسط شده (شکم گلدانی شکل)
- استفراغ
- اسهال همراه با مخاط
- مشاهده کرم حلقوی در استفراغ یا مدفوع سگ
- سرفه
- وجود مایع در شکم
- توده ها (گرانولوم) روی کلیه ها
- کبد چرب
- ضعف
- کاهش وزن
- سو تغذیه
راه انتقال کرم های حلقوی در سگ ها
سگ ها ممکن است از راه های زیر کرم های حلقوی را دریافت کنند:
- مادر
اگر مادر توله سگ به کرم های حلقوی آلوده شده باشد، ممکن است قبل از تولد یا با نوشیدن شیر خود به آنها مبتلا شود. حتی اگر مادر توله سگ در گذشته کرم حلقوی داشته باشد، ممکن است این اتفاق بیافتد. لاروهای کرم حلقوی هنوز در بدنشان می توانند در بارداری دوباره فعال شوند و به توله هایشان منتقل شوند.
- محیط زیست
اگر توله سگ تخم کرم حلقوی را که از مدفوع حیوان دیگری می آید بخورد یا موش یا سایر حیوانات کوچک آلوده را بخورد، می تواند به کرم های حقوی مبتلا شود. یک توله سگ حتی می تواند با استشمام مدفوع سگ دیگر به کرم های حلقوی مبتلا شود.
انتقال انگل سگ به انسان
اگر لاروها توسط انسان بلعیده شوند، آنها نیز می توانند آلوده شوند. به همین دلیل رعایت بهداشت کامل هنگام دست زدن به توله سگ ها و سطوح اطراف آن بسیار مهم است. بیشتر عفونت های انسانی علائمی ایجاد نمی کنند. با این حال، عفونت کرم حلقوی می تواند منجر به وضعیتی به نام Visceral Larva Migrans شود که می تواند باعث تب و بزرگ شدن کبد شود. در موارد نادر، لاروها می توانند به داخل چشم مهاجرت کرده و باعث اختلال بینایی شوند.
عکس انگل سگ
راه های تشخیص و شناسایی کرم روده سگ شامل:
- شناسایی انگل های بالغ در استفراغ یا مدفوع سگ ها
- بررسی مدفوع از نظر تخم انگل یا آنتی ژن کرم حلقوی
کرمهای حلقوی بالغ به رنگ کرم هستند و معمولاً 10 تا 15 سانتیمتر طول (توکسوکارا کنیس) 5 تا 10 سانتیمتر (توکساسکاریس لئونینا)، 3 تا 10سانتیمتر (توکسوکارا کتی) و 1 تا 8 سانتیمتر (توکسوکارا مالیسینس) دارند. توکسوکارا کنیس، توکساسکاریس لئونینا و توکسوکارا مالیسینس از نظر مورفولوژی مشابه با انتهای شکمی و پشتی مخروطی هستند. در مقابل، توکسوکارا کتی یک شکل فلش مشخص در انتهای شکمی دارد. عفونت در سگ و گربه با تشخیص تخم در مدفوع تشخیص داده می شود.
پیشگیری از آسکاریازیس در سگ ها
کرم های حلقوی به راحتی پخش می شوند. یک کرم حلقوی می تواند تا 85.000 تخم در روز تولید کند. پیشگیری از کرم های حلقوی در سگ ها کلید درمان موفقیت آمیز است:
- مدفوع سگ خود را در اولین فرصت از حیاط، پارک سگ، محل بازی کودکان و غیره بردارید. تخم کرمهای حلقوی روی بسیاری از سطوح از جمله خاک زندگی میکنند.
- سگ های باردار را در اواخر بارداری کرم زدایی کنید تا از ابتلای توله های نوزاد به کرم حلقوی جلوگیری کنید.
- توله سگ خود را از 2 هفتگی به طور منظم کرم زدایی کنید.
- برای کشتن کرم های بالغ و جلوگیری از ریختن تخم ها در محیط، توله سگ یا سگ خود را از داروهای کرم قلب استفاده کنید.
- بهداشت را به شدت رعایت کنید، از جمله شستن دست ها پس از دست زدن به توله ها یا مدفوع، و تمیز نگه داشتن محیط تا حد امکان
- استفاده از داروی گیاهی کوکسی فیت ال هم به پیشگیری از عفونت انگلی روده کمک میکند و هم سبب تقویت عملکرد گوارش حیوان می شود.
درمان کرم در مدفوع سگ
درمان کرم روده سگ با استفاده از داروهای کرم زدا انجام می شود. دامپزشک در ابتدا یک تا سه دوز از دارو را تجویز می کند تا کرم های بالغ را از بین می برد سپس سگ دوزهای بعدی را برای کشتن هر کرم جدیدی که در زمان تجویز اولین دوز به طور کامل رشد نکرده است دریافت می کند. حتی پس از درمان سگ، باید به طور منظم معاینه مدفوع برای توله سگ ها، دو تا چهار بار در سال وبرای سگ های یک ساله یا بزرگتر، یک تا دو بار در سال انجام شود.
دارو برای کرم سگ
داروهای ضد کرم شیمیایی مانند فنبندازول، میلبمایسین، موکسیدکتین، پیپرازین و پیرانتل معمولاً برای درمان عفونتهای انگلی در سگها استفاده میشوند، اما ممکن است عوارض جانبی مانند مشکلات گوارشی، مسمومیت عصبی، فشار بر کبد و کلیه، و ایجاد مقاومت دارویی به همراه داشته باشند، بهویژه در استفاده طولانیمدت. در مقابل، داروهای گیاهی مانند کوکسیفیت ال که حاوی عصارههای جفت بلوط، سیر و درمنه است، به دلیل ترکیبات طبیعی و ایمنی بالا، خطر عوارض جانبی را کاهش داده و مقاومت دارویی ایجاد نمیکنند. این داروها علاوه بر اثر ضد انگلی، به تقویت سیستم ایمنی و بهبود سلامت عمومی سگها نیز کمک میکنند.