کوکسیدیوز و درمان آن
کوکسیدیوز (Coccidiosis) یک عفونت شایع و گاهی کشنده روده است که توسط انگل تک سلولی به نام آیمریا (Eimeria) ایجاد می شود. این انگل خود را به سلول های روده مرغ و گاو و گوسفند می چسباند و با ورود به درون این سلول ها یاعث از بین رفتن آن ها می شود که در نتیجه آن جذب مواد مغذی حیاتی برای بقای حیوان مختل می شود. بدنبال آسیب به روده، خونریزی ایجاد شده و درنتیجه اسهال خونی (یا قیری رنگ) در حیوان مشاهده می شود. این انگل باعث افت شدید تولید در حیوانات می شود به همین دلیل پیشگیری و درمان آن بسیار اهمیت دارد. درمان کوکسیدوز با داروهای ضدکوکسیدیوز انجام میشود. اما متاسفانه گسترش مقاومت های دارویی نسبت به این داروها و همچنین محدودیت مصرف آن ها بخاطر باقیمانده هایی که در تولیدات حیوان بجای می گذارند، سبب ناکارآمدی آن ها شده است. اما اخیرا استفاده از داروهای گیاهی برای درمان این بیماری رایج شده است.
درمان کوکسیدیوز مرغ
کوکسیدیوز در مرغ ها با داروهای شیمیایی ضد کوکسیدیوز مانند آمپرولیوم یا تولترازوریل یا ضدکوکسیدیوز گیاهی مثل کوکسی فیت درمان می شود. دارو های شیمیایی ضدکوکسیدیوز دارای عوارض جانبی از جمله مقاومت هستند. واکسیناسیون می تواند ایمنی را در جوجه ها ایجاد کند اما روش پر زحمت و پر هزینه ای است.
درمان کوکسیدیوز بوقلمون
بسیاری از داروهای ضدکوکسیدیوز در مرغ، برای بوقلمون قابل استفاده نسیتند چرا که باعث ایجاد مسمومیت و حتی تلفات میشوند. استفاده از داروهایی مانند آمپرولیوم رایجتر بوده که آن نیز با محدودیتها و چالشهایی همراه است. مقاومت دارویی یکی از مهمترین مشکلات است، زیرا برخی سویههای کوکسیدیا در برابر داروهای رایج مقاوم شدهاند و اثربخشی درمان را کاهش میدهند. بهترین گزینه درمان کوکسیدیوز در بوقلمون ها استفاده از ضدکوکسیدیوز گیاهی است.
درمان کوکسیدیوز کبوتر
داروهای درمان کننده کوکسیدوز در کبوتر نیز اغلب حاوی آمپرولیوم دارای عوارض جانبی از جمله کاهش جذب ویتامین B1 در بدن، اختلالات گوارشی، خطر های اوردوز، ایجاد مقاومت دارویی و جلوگیری از رشد مناسب کبوتر می شود. داروی گیاهی کوکسی فیت ال علاوه بر درمان کوکسیدیوز کبوتر می تواند در درمان عفونت انگلی تریکومونیازیس (یا خوره کبوتر) نیز موثر باشد.
درمان کوکسیدیوز بره
ضدکوکسیدیوزهایی مانند موننسین، لازالوسید یا دکوکینات برای کوکسیدیوز بره استفاده می شوند. موننسین سمیت بالاتری نسبت به سایر این داروها در بره دارد. عوارض جانبی این داروها در بره زیاد است و بهتر است برای جلوگیری و درمان بیماری از دارو های گیاهی استفاده شود. برای کاهش شیوع این بیماری، باید از ازدحام گله بره ها در یکجا جلوگیری شود. بره های جدید قبل از ورود به گله باید قرنطینه شوند.
درمان کوکسیدیوز گوساله
برای درمان کوکسیدیوز در گوساله از داروهای کوکسی فیت (گیاهی)، سولفاميدها (سولفاديمرازين يا سولفاديمتوکسين)، آمپروليوم یا موننسین استفاده می شود. داروهای شیمیایی باید قبل از کشتار قطع شده و در دوره شیردهی دام استفاده نشوند. استفاده از داورهای شیمیایی در دام می تواند تاثیرات مخربی بر میکروب های شکمبه حیوان داشته و سبب برهم خوردن عمل هضم و جذب شوند. رعایت بهداشت محیط زندگی گله در پیشگیری و درمان بیماری خیلی مهم است و از تجمع انگل ها و انتقال آن جلوگیری می کند.
دوره درمان کوکسیدیوز
دوره ی درمان این بیماری با توجه به نوع درمان فرق می کند و ممکن است از 2 تا 14 روز طول بکشد. دوره درمان می تواند طولانی تر شود و بین 5 تا 20 روز طول بکشد. دامپزشک می تواند مدت زمان درمان را بر اساس شدت عفونت تعیین می کند. داروهای شیمیایی ضدکوکسیدیوز در دام و طیور دارای دوره پرهیز از مصرف (Withdrawal Period) هستند. این دوره به مدت زمانی اشاره دارد که باید پس از آخرین مصرف دارو سپری شود تا باقیماندههای دارویی در بافتهای حیوان (مانند گوشت، شیر یا تخممرغ) به سطح ایمن برسد و برای مصرف انسان بیخطر باشد. این دوره بسته به نوع دارو متفاوت است. دوره پرهیز برای داروهای ضدکوکسیدیوز معمولاً بین ۳ تا ۱۴ روز متغیر است، اما این مدت میتواند بسته به شرایط متفاوت نیز باشد. داروهای گیاهی ضدکوکسیدیوز این دوره پرهیز از مصرف را ندارند چرا که باقیمانده دارویی خطرناکی برای انسان ندارد.
عوارض ضدکوکسیدیوزهای شیمیایی
استفاده از داروهای ضدکوکسیدیوز شیمیایی در دام و طیور با چالشها و مشکلات متعددی همراه است. که مهمترین آن ها ایجاد مقاومت های دارویی و ایجاد باقیمانده های دارویی خطرناک در محصولات حیوان مثل گوشت، شیر و تخم مرغ است. در ادامه به برخی از این مشکلات بطور خلاصه اشاره می کنیم:
- کاهش میزان تیامین(ویتامین B1) در بدن حیوان:
دارویی مانند آمپرولیوم از جذب ویتامین ب 1 توسط انگل چلوگیری می کند و در نتیجه توانایی انگل برای ایجاد بیماری را مختل میکند. با این حال، در صورت استفاده بیش از حد یا برای دوره های طولانی، این دارو می تواند منجر به کاهش سطح تیامین در حیوان شود و باعث مشکلات عصبی مانند ضعف، از دست دادن هماهنگی یا حتی مرگ شود.
- کاهش اثربخشی با مقاومت ضدمیکروبی:
استفاده بیش از حد یا دوز نادرست داروهای ضدکوکسیدیوز شیمیایی میتواند منجر به ایجاد انگل های مقاوم به دارو شود و درمان را با شکست مواجه کرده و مدیریت بیماری را بسیار پیچیده تر کند.
- مسمومیت در اثر مصرف بیش از حد (Overdose):
اکثر ضدکوکسیدیوزهای شیمیایی در مقادیر بیش از حد می تواند منجر به مسمومیت شوند و علائمی مانند بی حالی، کاهش اشتها و حتی مرگ در موارد شدید ایجاد کند.
- تاثیر بر سلامت روده:
در حین درمان کوکسیدیوز، ضدکوکسیدیوزهای شیمیایی ممکن است فلور طبیعی روده حیوان را مختل کند و به طور بالقوه منجر به مشکلات گوارشی ثانویه یا عدم تعادل در میکروبیوم شود. برای حفظ سلامتی فلور طبیعی روده می توانید از مکمل های سین بیوتیک استفاده نمایید.
- نگرانی به خاطر باقی مانده دارو در بدن حیوانات:
باقی مانده ضدکوکسیدیوزهای شیمیایی در محصولات حیوانی (مانند گوشت یا تخم مرغ) خطراتی را برای مصرف انسان به همراه دارد. برای مثال یاعث انتقال مقاومت ضد میکروبی به انسان می شود که باعث می شود بیماری های انسان نسبت به دارو مقاومت نشان دهند و دارو بی اثر شود.
بهترین داروی ضد کوکسیدیوز
با توجه به مشکلات مصرف داروهای ضدکوکسیدیوز شیمیایی بهترین گزینه در حال حاضر داروهای گیاهی هستند. این داروهای خطراتی مثل ایجاد مسمومیت، باقیمانده دارویی و مقاومت دارویی ندارند. از طرفی به دلیل وجود سایر ترکیبات گیاهی به بازیابی فلور میکروبی نرمال روده نیز کمک می کنند. داروی کوکسی فیت نیز بر پایه ترکیبات گیاهی جفت بلوط، سیر و آرتمیزیا آنوا (درمنه خزری) ساخته شده است با و برای انواع دام و طیور قابل استفاده است. این داروی گیاهی علاوه بر درمان کوکسیدیوز باعث بهبود تولید و ضریب تبدیل حیوان نیز می شود.
برای اطلاعات بیشتر راجع به ضد کوکسیدیوز گیاهی کوکسی فیت کلیک کنید.
برای خرید داروی ضد کوکسیدیوز و ضد انگل کوکسی فیت کلیک کنید.
ضد کوکسیدیوز محلول در آب
برخی از داروهای ضدکوکسیدیوز به شکل پودر مخلوط در خوراک، و برخی به شکل محلول خوراکی یا حتی تزریقی می باشند. با توجه به اینکه در عفونت های شدید کوکسیدیوز میل حیوان به خوردن غذا کم می شود استفاده از داروهای ضد کوکسیدیوز محلول در آب گزینه مناسبی هستند. داروی گیاهی کوکسی فیت ال شکل محلول در آب داروی کوکسی فیت است که به عنوان کوکسیدیوسید در درمان کوکسیدیوز در مرغ، بوقلمون، کبوتر و دام کاربرد دارد.
برای اطلاعات بیشتر درباره ی داروی درمان کوکسیدیوز کوکسی فیت ال کلیک کنید.
برای خرید کوکسی فیت ال کلیک کنید.