سرطان های دستگاه ادراری سگ و گربه در کجا ایجاد میشود؟
هر کجای دستگاه ادراری سگ و گربه شروع به رشد سلولی کنترل نشده کند، دچار سرطان میشود. تومور دستگاه ادراری میتواند کلیهها، میزنای (لوله ای که ادرار را از کلیه ها به مثانه میرساند)، مثانه، غده پروستات (در سگ نر) و مجرای ادرار (لوله ای که ادرار را از مثانه به خارج از بدن منتقل میکند) را درگیر کند.
سرطان های دستگاه ادراری سگ و گربه بیشتر از چه نوعی است؟
سرطان مثانه شایع ترین نوع سرطان دستگاه ادراری در سگ و دومین نوع سرطان شایع در گربه است. از میان تومورهای مثانه، کارسینوم سلول انتقالی (TCC) شایع ترین است. کارسینوم سلول انتقالی از داخلی ترین لایه مثانه منشاء میگیرد.
تومورهای اولیه کلیه در گربه ها و سگ ها نسبتاً نادر هستند و اگر به وجود بیایند، تقریباً همیشه بدخیم هستند. کارسینوم کلیه شایع ترین سرطان کلیه در سگ ها و لنفوم کلیه شایع ترین سرطان کلیه در گربه ها است.
تومورهای اولیه مجرای ادرار یا میزنای نیز در گربه ها و سگ ها نادر است. این نوع تومورها از سلول هایی که مجرای ادرار و میزنای را پوشانده اند ایجاد می شوند. لنفوم شایع ترین تومور مجاری ادراری در گربه ها است.
علت سرطان دستگاه ادراری سگ و گربه چیست؟
دلیل اینکه چرا یک حیوان خانگی به تومور یا سرطان مبتلا می شود، واضح نیست. بیشتر سرطان ها به دلیل ترکیب پیچیده ای از عوامل محیطی، ژنتیکی یا ارثی ایجاد می شوند.
عوامل مستعد کننده بدن سگ و گربه برای سرطان چیست؟
- افزایش سن
تومورهای دستگاه ادراری سگ و گربه بیشتر در میانسالی و پیری دیده میشود. با این حال، شکل نادری از سرطان اولیه کلیه به نام نفروبلاستوما وجود دارد که معمولاً در سگهای کمتر از 1 سال و گربههای جوان رخ میدهد.
- قرار گرفتن در معرض بعضی حشره کش ها
- اضافه وزن
- عفونت و التهاب مثانه
تومورهای مثانه در سگ ها با اضافه وزن، قرار گرفتن در معرض برخی حشره کش ها و ابتلا به عفونت و التهاب مزمن مثانه مرتبط است.
- استعداد ژنتیکی
برخی نژادهای خاص بیشتر در معرض ابتلا به تومورهای مثانه هستند، از جمله تریر وایت هایلند وست، بیگل، جک راسل تریر و تریر اسکاتلندی.
علائم سرطان دستگاه ادراری در سگ و گربه چیست؟
بسته به ناحیه درگیر، علائم تومورهای دستگاه ادراری متفاوت است. تومورهای میزنای، مثانه و مجرای ادرار می توانند باعث علائم زیر بشوند:
- هماچوری (خون در ادرار)
- سوزش ادرار (زور زدن برای دفع ادرار)
- مشکل در ادرار کردن
- تکرر ادرار
- عفونت های ثانویه دستگاه ادراری مکرر و سخت درمان (به عنوان مثال، سیستیت باکتریایی)
- اگر تومور مجرای ادرار را مسدود کند و از جریان ادرار به مثانه جلوگیری کند، با تجمع ادرار کلیه متورم می شود و علائم درد شکمی بروز میکند.
- اگر تومور مجرای ادرار را مسدود کند ممکن است علائم زیر بروز کند:
- بی حالی
- استفراغ
- اسهال
- زور زدن یا ناتوانی در ادرار کردن
- تومورهای کلیه می توانند باعث علائم زیر بشوند:
- درد شکم
- خون در ادرار
- بی اشتهایی
- تهوع یا استفراغ
- کاهش وزن
- تب
- بی حالی
- تورم شکم
- افزایش ادرار
- افزایش آب خوردن
از آنجایی که بسیاری از تومورهای دستگاه ادراری به سایر نواحی بدن (از جمله استخوان) متاستاز می دهند، ممکن است علائمی دیگری مانند لنگش نیز بروز کند.
این نوع تومور چگونه تشخیص داده می شود؟
- رادیوگرافی شکم (اشعه ایکس) یا سونوگرافی برای تعیین وجود توده غیر طبیعی در کلیه ها، مثانه یا هر جای دیگر دستگاه ادراری آزمایش خون و ادرار برای ارزیابی عملکرد کلیه
- معاینه بالینی (در صورت بزرگ شدن کلیه رادیوگرافی شکم یا سونوگرافی یا نمونه برداری بافتی بیوپسی بافتی انجام میشود)
- سیستوسکوپی (عبور دادن لوله با دوربین از داخل مجرای ادراری به داخل مثانه برای بررسی و تهیه نمونه)
سرنوشت سگ یا گربه ای که سرطان دستگاه ادراری داشته باشد، چگونه است؟
اینکه سگ یا گربه شما بعد از ابتلا به سرطان زنده میماند یا نه سوال تلخیست که پاسخ به آن به خوش خیم یا بدخیم بودن تومور و میزان تهاجم آن بستگی دارد. تومورهای خوش خیم ممکن است تنها باعث درد در هنگام دفع ادرار و خونی شدن ادرار بشوند. اما تومورهای بدخیم به نواحی دیگر بدن از جمله غدد لنفاوی مجاور، ریه ها، کبد، استخوان ها، مغز، نخاع و غدد فوق کلیوی متاستاز می دهند. بنابراین لازم است پیش از پاسخ به این سوال؛ از ریهها، ستون فقرات و محوطه لگنی حیوان رادیوگراف بگیریم. همچنین برای بررسی متاستاز به کبد، غدد فوق کلیوی و غدد لنفاوی بایستی سونوگرافی شکمی انجام شود.
راه های درمان این نوع تومور چیست؟
- درمان تومورهای دستگاه ادراری به نوع تومور، میزان تهاجم موضعی و متاستاز بستگی دارد. در مورد تومورهای مثانه، درمان معمولاً دارویی است(به عنوان مثال، NSAID ها مانند پیروکسیکام و ملوکسیکام با یا بدون شیمی درمانی و پرتودرمانی).
- در شرایطی که تومورهای کلیه تنها یک کلیه را درگیر کرده باشند (و شواهدی از تهاجم سرطان وجود نداشته باشد)، برداشتن کلیه با جراحی (نفرکتومی) در مورد تومورهای دو طرفه کلیه (تومورهایی که هر دو کلیه را تحت تاثیر قرار می دهند)، شیمی درمانی انجام میشود.