تولید کننده داروهای گیاهی، پروبیوتیک ها ، افزودنی های تخصصی خوراک و کنسانتره

آنفلوانزای طیور; تاثیر داروی ایمونوپروفیت و ایمونواکینامول

فهرست مطالب

آنفولانزای طیور

آنفولانزای طیور یا آنفولانزا مرغی، یک عفونت ویروسی شایع در پرندگان بوده که یکی ازدلایل خسارات فراوان به مرغداری ها است. این بیماری می تواند در مواردی نادر، انسان را نیز مبتلا کند. از بین سه نوع ویروس آنفولانزا (A، B و C)، ویروس آنفولانزای نوع A، پرندگان وحشی و اهلی را مبتلا کرده و بر اساس بیماری زایی به دو نوع بیماری آنفولانزا مرغی فوق حاد (HPAI)، Highly pathogenic avian influenza و بیماری آنفولانزا مرغی کم حدت (LPAI) low pathogenic avian influenza تقسیم می شوند.

ویروس های با قدرت بیماری زایی کم (LPAI) در پرندگان علائم بالینی نداشته یا علائم خفیف مثل کاهش تولید تخم و پرهای ژولیده در طیور مشاهده میشود. دوره کمون بیماری ۱۴ روز است. میزان مرگ و میر به ۵۰ تا ۷۰ درصد می رسد. ممکن است بیماری در عرض سه هفته بهبود یابد.

ویروس های آنفولانزا مرغی فوق حاد (HPAI) باعث بیماری شدید و مرگ و میر بالا در پرندگان آلوده می شوند. دوره نهفتگی در این بیماری ۳ تا ۷ روز بوده و به دنبال آن مرگ حتمی اتفاق می افتد. میزان مرگ و میر در این بیماری، ناگهانی بوده و تا ۹۵ درصد در عرض ۴۸ ساعت پس از ورود اولین ویروس به گله پرندگان اتفاق می افتد.

آیا آنفولانزای پرندگان به انسان سرایت می کند

بعضی از انواع ویروس آنفولانزا مرغی به انسان منتقل می شوند. احتمال آلوده شدن انسان کم بوده و در صورت ابتلا، علائم معمولا بسیار خفیف هستند. قدرت جهش ویروس و تغییرات ژنوم آن امکان سازگاری ویروس و انتشار آن در افراد را فراهم می کند به همین دلیل رعایت اصول ایمنی جهت جلوگیری از انتقال ویروس به انسان اهیمت دارد.

درمان آنفولانزای مرغی 

بیماری‌های ویروسی، از جمله آنفلوانزای طیور، درمان مستقیم ندارند، زیرا آنتی‌بیوتیک‌ها و بسیاری از داروها تأثیری بر ویروس‌ها ندارند. با این‌حال، مدیریت و کنترل بیماری با اقدامات حمایتی و پیشگیرانه امکان‌پذیر است. داروی تقویت کننده سیستم ایمنی ایمونوپروفیت، یک داروی کاملا طبیعی است که بر پایه ترکیبات موثره عصاره های اکیناسه (سرخارگل)، شیرین بیان و پروپولیس فرموله شده. این دارو که بصورت محلول در آب آشامیدنی طیور استفاده می شود با تقویت سیستم ایمنی همورال و سلولی به پیشگیری از ابتلا به ویروس آنفلوانزا کمک کرده و باعث افزایش اثربخشی واکسیناسیون می شود. در صورت ابتلای گله به ویروس، ایمونوپروفیت به کاهش علائم و کوتاه شدن طول دوره بیماری کمک می کند. داروی ایمونوپروفیت همچنین از دفع ویروس (شدینگ) از بدن پرنده های آلوده جلوگیری کرده و در نتیجه در کنترا انتشار بیماری در سطح گله موثر است. در ادامه به بررسی مکانیسم اثرات این دارو می پردازیم.

برای اطلاعات بیشتر ایمونواکینامول اینجا کلیک کنید.

برای خرید محصول ایمونواکینامول اینجا کلیک کنید.

مکانیسم عملکرد اکیناسه:

  • تعدیل سیستم ایمنی
  • ضد التهاب
  • ضد میکروبی
  • افزایش اثر بخشی واکسن

اکیناسه و تعدیل سیستم ایمنی

اکیناسه از طریق افزایش فاگوسیتوز، تحریک فیبروبلاست ها و تقویت حرکات تنفسی، عملکرد سیستم ایمنی را تعدیل میکند که باعث افزایش تحرک گلبول های سفید می شود. علاوه بر این، اکیناسه با افزایش تعداد، عملکرد و تحرک سلول های ایمنی مختلف مانند نوتروفیل ها (Neutrophils)، لکوسیت های چند هسته ای polymorphonuclear) leukocytes) و سلول های کشنده طبیعی Natural killer cells (NK) کارکرد سیستم ایمنی را تقویت می کند. اکیناسه با تعدیل تعداد و عملکرد سلول های T تنظیمی (Regulatory T cells)، سیستم ایمنی را تقویت می کند و از طرفی با افزایش سطح سلول‌های MHC II، CD4 T و سایتوکین های Th1، فعالیت سلول‌های کشنده طبیعی را افزایش می دهد.

اثرات تعدیل کننده ایمنی اکیناسه توسط چندین مسیر سیگنالینگ هدایت می شودکه شامل:

  • آدنوزین مونوفسفات حلقوی (cAMP)
  • پروتئین کیناز فعال شده با میتوژن p38 (p38/MAPK)
  • کیناز N ترمینال، c-Jun N-terminal kinase (JNK)
  • زنجیره سبک کاپا فاکتور هسته ای از سلول های B فعال (NFκB)
  • فاکتور فعال کننده رونویسی cAMP (ATF-2/CREB-1)
  • تعدیل بیان گیرنده فاکتور رشد شبه انسولین (IGF1R)

اکیناسه با تقویت سیستم ایمنی ذاتی (innate immunity) و اکتسابی (adaptive immunity)،میتواند علائم تنفسی را کاهش داده و از عفونت های ثانویه جلوگیری کند. این اثر اکیناسه سبب تسریع روند بهبودی خواهد شد. علاوه بر این، اکیناسه با 1. تحریک ایمنی مخاطی، 2. تقویت عملکرد سد اپیتلیال در مخاط تنفسی، 3. فعال سازی سلول های ایمنی مانند سلول های دندریتیک (Dendritic cells) و لنفوسیت ها، 4. افزایش ترشح ایمونوگلوبولین های مخاطی سبب تقویت ایمنی در سیستم تنفسی پرنده شده و از ورود پاتوژن ها جلوگیری می کند.

اکیناسه و خاصیت ضد التهابی

مکانیسم اثرات ضدالتهابی ترکیبات موثره موجود در اکیناسه از طریق 1. مهارسیگنالینگ فاکتور هسته ای کاپا (NF-κB)، 2. سرکوب سنتز پروستاگلاندین و 3. تعدیل بیان سیکلواکسیژناز 2 یا (COX-2 یا cyclooxygenase-2) انجام می شود. آلکیل آمید (alkylamides) موجود دراکیناسه، با مهارفسفوریلاسیون p38، ERK 1/2، STAT 3 و مسیرهای سیگنالینگ NF-kB، و همچنین کاهش بیان سیکلواکسیژناز 2 خاصیت ضدالتهابی خود را اعمال می کند. سسکوئی ترپن های (sesquiterpenes) موجود در اکیناسه دارای خاصیت ضد التهابی از طریق مهارتولید اکسید نیتریک (NO) از طریق مسیر سیگنالینگ NF-kB هستند.

مکانیسم اثرات ضدالتهابی ترکیبات فنلی موجود در اکیناسه (phenolic)، مانند مشتقات اسید کافئیک، به عنوان ترکیبات زیست فعال اصلی، از طریق کاهش 1. سنتز واسطه های التهابی مانند سایتوکین ها (Cytokines)، 2. گونه های فعال اکسیژن (ROS)، 3. اکسید نیتریک (NO)،  2. فاکتور نکروزکننده تومور آلفا (TNF-α) و 3. اینترلوکین 1 بتا (IL-1β) می باشد. اکیناسه همچنین با کاهش انتشار سایتوکین های پیش التهابی و کموکاین ها،التهاب ناشی از آسیب مخاطی (در ناحیه تنفسی) را کاهش میدهد.

اکیناسه و خاصیت ضد میکروبی

علاوه بر عملکرد تعدیل سیستم ایمنی و ضد التهابی، اکیناسه دارای فعالیت ضد میکروبی مستقیم علیه پاتوژن های ویروسی و باکتریایی می باشد. نشان داده شده است که آلکیل آمیدها و مشتقات اسید کافئیک موجود در اکیناسه از تکثیر و اتصال ویروس به ویژه در برابر ویروس های سنسیشیال تنفسی (RSV)، ویروس آنفولانزا و راینوویروس جلوگیری می کنند. اکیناسه با اثرات ضدباکتریایی خود مثل اختلال در یکپارچگی غشای سلولی باکتری ها، مهارتشکیل بیوفیلم و تداخل در کروم سنسینگ باکتریایی  (Quorum sensing) از بروز عفونت های باکتریایی ثانویه جلوگیری می کند.

 

بیشتر بدانید
استفاده از شیکوریک اسید موجود در گیاه سرخارگل (Echinacea purpurea) به عنوان افزودنی خوراک در طیور

اکیناسه و افزایش اثر بخشی واکسن

اکیناسه با داشتن اثر افزایشی بر کارایی واکسن آنفولانزا می تواند در پیشگیری از آنفولانزای مرغی مفید باشد. به طور خلاصه، استفاده از داروهای حاوی اکیناسه، مثل ایمونوپروپوفیت و ایمونو اکینامول، در روزهای اولیه زندگی جوجه ها، تولید آنتی بادی را تقویت کرده و همانند ادجوانت ها (Adjuvant)، اثربخشی واکسن ها را افزایش می دهند.

مکانیسم اثر شیرین بیان بر ویروس آنفولانزا

شیرین بیان حاوی بیش از 20 تری ترپنوئید(Triterpenoids) و نزدیک به 300فلاونوئید است. در میان آنها، گلیسیریزین (glycyrrhizin)، گلیسیرتینیک اسید (glycyrrhetinic acid)، لیکوئیریتیژنین(liquiritigenin)، لیکوکالکون A ، لیکوکالکون E (licochalcone) و گلابریدین (glabridin) اجزای فعال اصلی بوده که دارای فعالیت ضد ویروسی و ضد میکروبی هستند. دو تری ترپنوئید، گلیسیریزین و گلیسیرتینیک اسید مسئول فعالیت ضد ویروسی بوده و اثر مهاری معنی داری برای ویروس آنفولانزا دارد که تولید CXCL10، IL-6 و CCL5 توسط ویروس آنفولانزا را کاهش داده و آپوپتوز ناشی از ویروس را سرکوب میکند. این ترکیبات همچنین با کاهش اتصال high mobility-group box1 (HMGB1) به DNA، فعالیت پلی مرازی ویروس را مهار کرده و از تکثیر آن جلوگیری می کنند.

عملکرد ضد ویروسی پروپولیس (موم بره)

دیکافئویلکوینیک اسید (dicaffeoylquinic acid) موجود در پروپولیس به عنوان یک ترکیب ضد آنفلوانزا شناخته شده که بیان mRNA هماگلوتینین ویروسی را کاهش داده، در حالی که mRNA TRAIL، که یک عامل پروآپوپتوز با فعالیت پاکسازی ویروسی می باشد، را افزایش می دهد. این ترکیب همچنین مانع از تکثیر ویروس و فعالیت پروتئین نورامینیداز ،که آزادسازی ویروس های جدید از سلول را بر عهده دارد، می شود.

ایمونواکینامول داروی بیماری های تنفسی طیور، حاوی عصاره  طبیعی گیاهان اکیناسه و آویشن باغی به دو شکل آشامیدنی و اسپری در پیشگیری و کاهش عوارض تنفسی ناشی از عفونت های تنفسی موثر است. همانطور که اشاره شد استفاده از داروی ایمونواکینامول در کنار داروی ایمونوپروپوفیت، می تواند در تقویت و محافظت سیستم تنفسی پرنده در برابر ویروس های تنفسی موثر باشد.

برای اطلاعات بیشتر ایمونواکینامول اینجا کلیک کنید.

برای خرید محصول ایمونواکینامول اینجا کلیک کنید.

گیاه آویشن دارای خواص ضد ویروسی،ضد باکتریایی، ضد انگلی، ضد سرطانی، آنتی اکسیدانی و ضد التهابی می باشد. عمده ترین ترکیبات فعال در عصاره آویشن، هیدروکربن و ترکیبات فنلی مانند بورنئول (borneol)، کارواکرول (carvacrol)، سیمول (cymol)، لینالول (linalool)، تیمول (thymol)، آپیژنین (apigenin)، لوتئولین (luteolin) و ساپونین ها (saponins) هستند که به محافظت در برابر عفونت های تنفسی کمک می کنند. این ترکیبات خلط آور طبیعی و ضد اسپاسم هستند و به دفع ترشحات و پاکسازی برونش ها و مخاطات تنفسی کمک می کنند. 

عنوان پیشرفته
ساعت مشاوره در روزهای کاری 8:30 تا 10 | 12 تا 13

مشاوره تخصصی آنلاین